מערכת גירושים – ישראל
דבר ידוע הוא שאבות גרושים רבים אשר נפסקים כנגדם מזונות גבוהים נקלעים למצוקות כלכליות קשות לעיתים לא נדירות ואף להליכי פשיטת רגל.
התוצאה המיוחלת של הליך פשיטת הרגל הוא "צו הפטר"
מהו צו הפטר?
צו הפטר הוא צו שניתן על ידי שופט בית המשפט המחוזי המסיים הליכי פשיטת רגל, צו הפטר מאפשר למעשה את מחיקת יתרת חובותיהם של החייבים שלא נפרעו בהליך ומעניק להם את האפשרות לפתוח דף חדש מבחינה כלכלית.
ניתן לקבל צו הפטר לחוב מזונות?
הכלל הוא, כפי שנקבע בסעיף 69 לפקודת פשיטת רגל תש"ם – 1980 כי צו הפטר אינו פוטר את פושט הרגל מתשלום חוב מזונות אלא אם הורה בית משפט אחרת. סמכות בית משפט להורות כי ההפטר יחול גם על חוב מזונות פורשה בפסיקה באופן מצומצם, כאשר הכלל הוא שרק במקרים חריגים יינתן הפטר לחוב מזונות.
הסיבה שחוב המזונות הוחרג מסוגי חובות אחרים היא כי לחוב מזונות "אופי ייחודי".
הכוונה היא שחוב מזונות נחשב כ'כשל מוסרי' של חייב, אשר הפר חובתו האישית כלפי הסמוכים על שולחנו (ילדיו).
לאור זאת, האינטרס החברתי שביסוד החובה לשלם מזונות מצדיק בדרך כלל חריגה מהכלל של הפטר חובות בתום הליך פשיטת הרגל והותרת חוב המזונות בעינו.
לאחרונה הגיע מקרה אל מפתנו של בית המשפט המחוזי שהוא שונה ודי חריג בנוף הישראלי, של אישה, אמא לשלושה ילדים אשר חייבת במזונות ילדיה שאינם נמצאים במשמורתה שצברה חוב שנע סביב חצי מיליון ש"ח.
כבוד השופטת יסכה רוטנברג פסקה כי המקרה של האישה הינו מקרה חריג ונסיבותיה האישיות של החייבת קשות ומורכבות אשר מצדיקות מתן "צו הפטר" גם לחוב מזונות.
לחייבת אין כל נכסים, ומצבה הבריאותי ובפרט הנפשי מורכב ושברירי. במהלך הליך פשיטת הרגל היא קרסה נפשית.
מטענות הנאמן עולה כי כיום לאחר שהליך פשיטת הרגל הסתיים ממשיכה החייבת בשיקומה, אך מצבה עדיין שברירי מאוד. מכאן המלצתו ליתן הפטר על מרבית החוב.
מהתסקירים שהגיש הנאמן במהלך ההליך עלתה תמונה של חייבת הסובלת מבעיות נפשיות ודיכאון, ומסיבות אלה היא התקשתה ומתקשה להתמיד בעבודה ובמקום מגורים. וכך החייבת מתגוררת לעיתים עם שותפים, אינה מצליחה לעמוד בתשלומים הנדרשים ונאלצת לעזוב את הדירה, להפוך חסרת בית, ולהסתמך על מגורים אצל בני משפחה או חברים, לעתים היא נאלצת לגור ברכב לאחר שאין לה כל מקום לגור בו.
בדיון האחרון התברר כי כיום החייבת מתגוררת לבדה בשכירות, ומנסה לעמוד בנטל הכלכלי הכרוך בדבר.
תמונה דומה עולה לגבי עבודתה של החייבת. בתחילת הליך פשיטת הרגל היא עבדה בצורה סדירה אולם במהלך ההליך היא פוטרה.
ההחלטה האמורה של כבוד השופטת אומנם איננה תקדימית אך היא מהווה נקודת אור עליה יוכלו חייבים רבים אשר נמצאים במצב דומה להסתמך כאשר הם פונים לבקש "צו הפטר" כאשר "חוב מזונות" רובץ על גבם.