מערכת גירושים – ישראל
"משמורת משותפת" או "אחריות הורית שווה" הן הסדר משמורת אשר קובע כי לילדים יהיו שני הורים משמורנים – גם האב וגם האם. זאת בניגוד למודל המוכר של אם משמורנית ואב המקיים עם ילדיו זמני שהות (בדרך כלל, פעם או פעמיים בשבוע ובכל סופ"ש שני). במשמורת משותפת, שני ההורים מבלים עם הילדים זמן שווה והם שותפים מלאים בטיפולם ובגידולם. לכאורה, מדובר בהסדר מושלם המיטיב הן עם הילדים והן עם ההורים. בפועל, הדברים שונים בתכלית וחשוב להכיר את האתגרים הרובצים לפתחו של כל הורה הדורש משמורת משותפת.
משמורת משותפת אינה נקבעת בכל מקרה בו אחד מבני הזוג דורש אותה. היות והילדים בהסדר זה מנהלים חיים כמעט זהים אצל כל אחד מהוריהם, מוטלות על ההורים חובות שונות. בין השאר, עליהם לגור במרחק סביר זה מזו (למשל – במרחק סביר ממוסדות הלימוד של הילדים). משמורת משותפת מטילה מגבלות עתידיות רבות על ההורים מבחינת מעבר מקום מגורים, הקמת משפחה חדשה, מציאת עבודה וכדומה. יתרה מכך, זהו הסדר הדורש התנהלות שוטפת מול ההורה האחר שכן הוא מחייב את שני הצדדים ברמה היומיומית. לכן, כאשר המשמורת המשותפת היא טקטיקה משפטית המונעת משיקולי אגו ונקמה, לא בטוח שזוהי הדרך הנבונה ביותר לנקוט בה.
משמורת משותפת היא ללא ספק הסדר משמורת שיכול להתברר כהצלחה מסחררת. מחקרים רבים שנערכו בנושא הצביעו על כך שהמשמורת המשותפת פועלת בדרך כלל לטובת הילדים ומקלה עליהם ביום שאחרי הגירושין. אולם, במידה והמשמורת משמשת ככלי לחץ על הצד השני בהליכי גירושין והנסיבות המובילות אליה אינן "כנות ואמיתיות", ההסדר עלול להיות כחרב פיפיות.
מומלץ ששני הצדדים ידעו להתעלות מעל הכעסים, רגשי הנקם ושיקולי האגו לפני שהם מתחילים לדון במשמורת משותפת כן או לא. במיוחד אם הדברים עלולים להיות על חשבונם של הילדים.
בנסיבות בהן ההורים שניהם תפקדו כהורים ראויים בתפקוד הורי שווה, מילאו מטלות הוריות באופן שווה, אין מקום להעניק משמורת לאחד מהם, תוך נישול ההורה האחר מהזכות והחובה להיות ההורה המשמורן.
להיות הורה זו לא רק זכות – זו חובה.
ומה לגבי סכומי המזונות?
ומה לגבי סכומי המזונות?
ביולי 2017 ניתן פסק דין תקדימי בבית המשפט העליון המכונה בע"מ 919/15 שיצר לראשונה חלוקה שווה של נטל המזונות במצבי משמורת משותפת מעל גיל 6. כיום כאשר הילדים מעל גיל 6 על ביהמ"ש לבחון את כלל הפרמטרים המשפחתיים (זמני השהות עם כל אחד מההורים, כושר ההשתכרות שלהם וכו') בבואו לפסוק סכום מזונות לאחד הצדדים.
צד אשר יבחן את הרצון או אי הרצון במשמורת משותפת בגלל השיקול הכלכלי יגלה מהר מאוד כי הדבר פוגע בתא המשפחתי כולו ואף יכול לפגוע בו בהליך המשפטי המתנהל.