משמורת משותפת: האם היא משפיעה על סכום המזונות?

מערכת גירושים – ישראל  

בשנים האחרונות ניתן לראות מקרים רבים בהם נקבעת להורים משמורת משותפת על ילדיהם בגירושין. מהי המשמעות של ההגדרה ההורית השווה על זכויות ההורים ועל טובת הילדים?

 

מהי משמורת משותפת?

משמורת משותפת הוא הסדר משפטי במסגרתו לאחר הגירושים. לשני ההורים הגדרה הורית שווה באופן דומה להגדרתם כאשר היו נשואים זה לזו.  טובת הילד מחייבת שלא יתקיים מדרג שונה בין ההורים לאחר פרידתם וכי שניהם יקבלו מעמד הורי שווה, גם במצבים בהם חלוקת זמני השהות עם הילד אינה שווה.

מחקרים רבים קבעו שילדים ללא תלות בגילם, מפיקים תועלת מבילוי זמן הכולל לינה אצל כל אחד מהוריהם בביתו.

פרופסור וויליאם פבריציוס: "לא רק שזמן הורות עם האב במהלך הינקות והילדות לא גרם לכל נזק למערכת היחסים בין האם לילד, נראה כי למעשה היא אף היטיבה עם מערכות היחסים של הילד עם שני הוריו"

במקרים שבהם חלוקת זמני השהות בין ההורים היא שווה או קרובה לשווה לא תהיה באופן אוטומטי הגדרה של משמורת משותפת ולכן חשוב לבקש הגדרה הורית שווה במסגרת תביעה המוגשת לבית המשפט.

הורים החולקים משמורת משותפת על ילדיהם לרוב יחלקו זמני שהות שווים עם הילד. הגדרה הורית כאשר מדובר בחלוקת זמני שהות שאינם שווים נקראת "אחריות הורית משותפת" במקום משמורת משותפת.

כיצד המשמורת המשותפת משפיעה על סכום המזונות?

בשנת 2017 נקבעה הלכת בע"מ 919/15 בבית המשפט העליון אשר חוללה מהפכה באופן חלוקת הנטל הכלכלי בין ההורים.

בפסק הדין נקבע כי בגין ילדים שמעל גיל 6 צריך שופט המשפחה הדן בתיק לתת משקל לזמני השהות אשר שוהה הילד עם כל אחד מהוריו בבואו לקבוע את סכום המזונות. זאת בנוסף לפרמטר של היכולות הכלכליות של כל צד.

כדאי לדעת שבתי הדין הרבניים לא ממהרים לאמץ הלכה זו, ועל כן לרוב לא יפחיתו את סכומי המזונות לפי ההגדרה ההורית. ורק לעיתים יתחשבו ויפחיתו את סכום המזונות בהתאם לחלוקת זמני השהות.

אם כן ניתן לומר שמשמורת משותפת במקרים רבים כן משפיעה על סכום המזונות אך כל מקרה ייבחן לגופו.

כל האמור לעיל אינו מהווה יעוץ משפטי לכל דבר ועניין.

שיתוף ברשתות החברתיות

שיתוף ב facebook
Facebook
שיתוף ב twitter
Twitter
שיתוף ב whatsapp
WhatsApp
שיתוף ב email
Email
כתבות אחרונות